april 24, 2024

Aansprakelijkheid bedrijfsongeval: wie heeft schuld

Een ongeval zit in een klein hoekje. Zo ook op de werkvloer. Echter zijn er vaak discussies over de aansprakelijkheid bedrijfsongeval. De een geeft namelijk aan dat de werkgever aansprakelijk is, de ander zegt de werknemer. Maar bij wie ligt nou werkelijk de aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval? 

Een ongeval zit in een klein hoekje 

Op de werkvloer kan te allen tijde wat gebeuren. Een gladde vloer, losliggende kabels, haperende machines of zelfs een botsing tussen collega’s zijn vrijwel niet te voorkomen. Dit kan echter wel grote gevolgen hebben, waardoor een klein of ernstig bedrijfsongeval ontstaat. De aansprakelijkheid bij dit bedrijfsongeval is in iedere situatie verschillend. 

Aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval bij de werkgever 

Een werkgever heeft een bepaalde zorgplicht. Er moet namelijk een veilige werkomgeving gecreëerd worden en er moet toezicht gehouden worden. Wanneer deze verplichting niet wordt uitgevoerd dan ligt de aansprakelijkheid van een bedrijfsongeval bij de werkgever, zo ook wanneer er een ongeval gebeurt met de klanten van het bedrijf. 

Roekeloosheid zorgt voor aansprakelijkheid werknemer 

Wanneer er een afwezigheid is van schuld, dan ligt de aansprakelijkheid van een bedrijfsongeval bij de werknemer. In de meeste gevallen heeft dit te maken met een door opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer, maar ook bij woon-werkverkeer of in de privétijd van de werknemer met een bedrijfsauto. 

Houd bij wat er gedaan is bij een bedrijfsongeval 

In alle gevallen moet de aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval berusten op bewijs. Dit is vaak lastig bij een bedrijfsongeval, doordat er bepaalde situaties kunnen onstaan waarbij bewust een groot risico moet worden ondernomen. Hierbij bepaalt de rechter wie er aansprakelijk is. Het is daarom noodzakelijk om te allen tijde een rapport op te stellen van de situatie en hoe er gehandeld is. Zo kan de rechter juist beslissen wie er aansprakelijk is.