september 8, 2024
Betonijzer

Betonijzer Oersterk

Beton heeft van zichzelf een enorme sterkte en wordt voor oneindig veel doeleinden gebruikt. Vloeren, wanden, schoorstenen, deksels, opslagtanks, er is teveel om even op te noemen. Het beton laat zich gemakkelijk verwerken maar er zijn verschillende krachten die op beton worden uitgeoefend en beton reageert verschillend op al deze krachten.

  • Drukkracht
  • Trekkracht

Beton kan eenmaal uitgehard heel veel druk weerstaan. Maar trekkracht is een lastige opgave voor beton en daarom is het verstevigen noodzakelijk om veiligheid te creëren. Betonnen constructies mogen niet instorten want dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Betonbewapening wordt aangebracht voordat het beton eroverheen wordt gegoten, zodat er in het beton een frame komt te zitten. Betonijzer is dus het materiaal wat wordt gebruikt om een geraamte te maken voor beton.

De betonstaalvlechters zijn de bouwvakkers die van betonijzer de zogenoemde bewapeningen maken voor bijvoorbeeld vloeren, wanden of kolommen of andere zaken die vlechtwerk vereisen. Van het ijzer worden staven gemaakt die vooraf in een werkplaats al kunnen worden verwerkt tot een bepaalde vorm, zodat het frame alleen naar de bouwplaats vervoerd en geïnstalleerd hoeft te worden. De betonstaalvlechter zorgt ervoor dat alles op de juiste plek wordt aangebracht en met ijzerdraad aan elkaar wordt gevlochten. Het buigen, snijden of knippen van de betonijzers is niet het lichtste klusje om te doen en vereist zeker enige fysieke kracht. Beton constructies verkrijgen hun dus sterkte door het betonvlechtwerk wat veilig in het beton verwerkt zit.

Betonijzer

Zwaar materiaal

Roest is natuurlijk onvermijdelijk wanneer er met ijzer wordt gewerkt, en vandaar dat het beton in een bepaalde laagdikte over het betonijzeren frame moet worden aangebracht zodat het ijzer goed beschermd is tegen kwalijke invloeden van buitenaf. Het aanbrengen, gieten, scheppen of storten van beton kan een betonijzeren frame doen verschuiven vandaar dat het ontzettend belangrijk is dat het vlechtwerk goed en stevig vastzit en dat de eromheen aangebrachte bekisting het goed uithoudt. Inmiddels zijn er veel voorbeelden van vlechtwerk om ons heen in bouwsels terug te vinden en mensen vinden ook telkens weer nieuwe manieren om beton nog sterker en resistenter te maken. Zo wordt voorgespannen betonvlechtwerk onder spanning in het beton verwerkt zodat het eindresultaat nog sterker is dan bij het gebruik van een normaal frame.

Beton op een hogere manier kunnen belasten werkt dus perfect met een vlechtwerk van ijzer. Goede verankeringen en sterke verbindingen geven betonnen constructies zoveel sterkte dat er gigantische bruggen gebouwd mee kunnen worden waar mensen elke dag intensief gebruik van maken. Het kunnen weerstaan van trek- en drukspanningen is het uiteindelijke doel van al het zware vlechtwerk. Lijm, korrels en staal worden verwerkt tot indrukwekkende betonnen constructies. En omdat staal zeer goed trekkrachten kan weerstaan maakt het met beton een ideale combinatie. Wapeningsijzer is voorzien van een geribbelde structuur om ervoor te zorgen dat het gestorte beton zich goed kan hechten. In de bouw draait veel om hechting en grip, of het nu om schilderen of betonstorten gaat.