april 23, 2024
Assessment

De basis van een assessment

Een lege positie vullen is al lastig genoeg. Er is veel waar je rekening mee moet houden. En dan is de vraag of de gekozen kandidaat wel bij de positie past. Hoe weet je of je de juiste keuzes hebt gemaakt? Vandaag de dag is dit voor veel hiring managers waarschijnlijk herkenbaar. Gelukkig is er een manier om een passende kandidaat te vinden zonder te veel hoofdpijn te bezorgen. Een assessment kan je helpen bij het zoeken van de beste kandidaat. Assessments brengen de competenties en kwaliteiten van mensen in kaart. 

Assessment

Wat is een het?

Een goede eerste vraag is: Wat zijn assessments nou eigenlijk? Zoals eerder benoemd brengen assessments de competenties en kwaliteiten van mensen in kaart. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? En wat wordt hier precies mee bedoelt? Assessments laten een objectief beeld van de sterke en zwakke kanten van een kandidaat zien. Zo weet jij als hiring manager of deze kandidaat passend kan zijn bij de functie. Een assessment bestaat meestal in de vorm van een vragenlijst. In deze vragenlijst wordt de kandidaat gevraagd hoe ver ze zich herkennen in verschillende stellingen. De kenmerken van de kandidaat wordt dan achterhaalt van de ingevulde antwoorden. 

De oorsprong

Assessments worden al voor een langere tijd gebruikt. Ze werden als eerst ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hier werden ze gebruikt om emotioneel instabiele kandidaten uit te filteren. Deze zouden zich minder goed staande kunnen houden in oorlogssituaties. Deze assessments bestonden uit een persoonlijkheidstest en is later verder ontwikkeld. Het Nederlandse bedrijfsleven begon pas met het gebruik van assessments in de jaren 70. Vandaag de dag zijn er zoveel verschillende soorten assessments om uit te kiezen. Allemaal hebben hun eigen uniek voor- en nadelen. Verschillende assessments worden ook gebruikt voor verschillende doelen.