november 27, 2021

De vruchten van de Olea Europea

Iedereen kent ze wel: olijven. Ze zijn er in verschillende kleuren, maten en daardoor ook smaken. Niet iedereen houdt ervan, maar er zijn genoeg mensen die graag wat olijven krijgen bij hun tapas om maar een voorbeeld te noemen. De vruchten komen in het dagelijks leven veel voor en zijn niet schaars. Zo geven ook veel restaurants een portie olijven bij een stokbroodje en houden mensen ervan om ze te nuttigen als snack naast een wijntje. Maar waar komen deze vruchten eigenlijk vandaan? Veel mensen eten ze, maar zijn zich er soms niet van bewust wat voor een reis de vrucht heeft afgelegd voordat deze op uw bord terecht komt.

Een boom

Net zoals bijvoorbeeld appels en peren zijn olijven vruchten die groeien aan een boom, namelijk de olijfboom. Aangezien er verschillende olijven te krijgen zijn, zijn er ook verschillende olijfbomen waaraan deze groeien. Ook al zijn de bomen dan misschien verschillend, de manier waarop de vrucht groeit, is hetzelfde. Om goed te groeien hebben deze bomen veel zonlicht nodig en zijn daarom vaak te vinden in het Zuiden. Zo kom je ze veel tegen rond de Middellandse Zee en Klein-Azië.

Levensloop

Deze plant heeft veel tijd nodig voor het vormen van zijn vruchten. Zo kan het minstens vijf jaar duren voordat er eindelijk olijven te vinden zijn in de boom. Dit komt door het feit dat een olijfboom erg langzaam groeit. De boom heeft erg lange wortels en een dikke stam, waardoor hij in de grond veel ruimte inneemt en nodig heeft. Als er meer bomen naast elkaar staan, is het dus beter voor de groei van de boom als er tussen de verschillende bomen voldoende afstand zit. Als dit niet het geval is, wordt de groei van de boom belemmerd.