december 6, 2023
DWG Nederland

DWG Nederland: Programma om te ontwerpen

Een DWG Nederland bestand is een 2D- of 3D-tekening die is gemaakt met Autodesk AutoCAD. Dit is een professioneel Computer-Aided Design (CAD) programma. Autodesk AutoCAD wordt gebruikt door architecten, ingenieurs en andere bouw- en ontwerp professionals om technische tekeningen en blauwdrukken te maken. het programma slaat het bestand op als een DWG bestand. De afkorting DWG staar voor het Engelse woord “drawing” wat tekening betekent. Voor het openen van zulke bestanden, heeft men keuze uit verschillende CAD-programma’s en viewers. Maar wat kun je met een DWG bestand en wat zijn de voordelen van CAD programma’s?

DWG Nederland

Wat kun je met een DWG bestand? 

In een DWG bestand wordt alle data van het ontwerp opgeslagen. Denk aan het ontwerp zelf, maar ook metadata. Metadata is makkelijk gezegd ‘data over data’. Als metadata ontbreekt weet men niet wat de betekenis is van de data. Autodesk AutoCAD programma bevat twee en driedimensionale vectorafbeeldingen. Professionals brengen hierdoor hun ontwerp tot leven. Naast het ontwerpen hebben DWG bestanden ook andere toepassingen. Denk aan het exporteren van 2D ontwerpen, delen van ontwerpen en meten van een ontwerp. DWG bestanden kunnen ook worden omgezet in andere soorten bestanden zoals een DXF bestand. Dit voorkomt dat beschermde data wordt meegestuurd tijdens het delen van een ontwerp. 

Voordelen DWG bestanden 

Twee grote formaten zijn beide geproduceerd door Autodesk. Dit zijn de DWG en DXF. DWG-bestanden zijn binaire bestanden. Dit houdt in dat deze zijn gecodeerd in 1s en 0s. De DXF bestanden worden gecodeerd in letters en cijfers. Dit betekent dat DWG bestanden compacter zijn en beschikken over een kleinere bestandsgrootte dan DXF bestanden. Hierdoor wordt ook het delen en samenwerken in de bestanden vergemakkelijkt. Daarnaast kunnen DWG bestanden in veel andere typen bestanden worden omgezet en worden bekeken en bewerkt in andere programma’s. Dit zorgt ervoor dat er veel doeleinden zijn.