juni 24, 2024

ISO 20000 in de praktijk

Wat u moet weten over ISO 20000 in de praktijk

Continue verbetering staat centraal bij bedrijven die in toenemende mate afhankelijk zijn van it-dienstverlening. Daarom richten it-dienstverleners zich op het leveren van hoogstaande dienstverlening, in termen van verbeterde kwaliteit, lagere kosten, grotere flexibiliteit en hogere snelheid. Maar bij een reactieve aanpak wordt helaas nog te weinig tijd en aandacht besteed aan planning, training, review, onderzoek en samenwerking met de klant. Een proactieve aanpak met effectief servicemanagement levert daarentegen hoge niveaus van dienstverlening en klanttevredenheid. ISO 20000 biedt toetsbare voorschriften die certificering mogelijk maken. ISO 20000 is gebaseerd op een aantal principes van kwaliteitsmanagement, zoals die ook voorkomen in bijvoorbeeld ISO 9001, ISO 27001 en total quality management. Daarmee vormt ISO 20000 de basis voor een ambitieus kwaliteitsniveau waarnaar it-dienstverleners kunnen streven. U leest er hieronder meer over.

De voordelen van het ISO 20000 certificaat

Het ISO 20000 certificaat biedt vele voordelen voor bedrijven die it-services leveren. Door het certificaat te behalen, kunnen bedrijven:
  • betere prestaties en klanttevredenheid bereiken
  • een hogere kwaliteit van it-services bieden
  • hun it-services verbeteren en verhogen
  • hun it-services beheren op een manier die aan de eisen voldoet
  • hun kosten verlagen door het verbeteren van de efficiëntie
  • hun reputatie verbeteren en vertrouwen opbouwen bij hun klanten

Hoe kun je als bedrijf het ISO 20000 certificaat behalen?

Om als bedrijf het ISO 20000 certificaat te behalen, moet het bedrijf een audit laten uitvoeren door een gecertificeerde auditor. De audit omvat een grondige inspectie van de it-servicemanagement processen om te bepalen of deze voldoen aan de eisen van de ISO 20000-standaard. Na de audit moet het bedrijf een verklaring van overeenstemming voorleggen bij een erkende certificeringsinstantie. Als de audit goed verloopt, krijgt het bedrijf het ISO 20000-certificaat.

Meer lezen over it en andere bedrijfsvoering?

Wilt u meer zakelijke blogs lezen ter lering en vermaak? Klik dan op deze link voor een zeer handig overzicht.