mei 25, 2024
kunststof bewerken

Samenstelling van kunststof: de eigenschappen

Als het aankomt op kunststof, dan zijn er drie soorten kunststoffen te onderscheiden, te weten: high performance kunststoffen (ook wel high performance plastics), technische kunststoffen en overige kunststoffen of plastics. In dit artikel zoomen wij in op de eerste kunststof soort en bekijken wij drie voorbeelden van high performance plastics met hun eigenschappen.

High performance kunststoffen

Wanneer wij denken aan high performance, dan denken wij aan aspecten als kwaliteit, efficiëntie, duurzaamheid, (doorloop)snelheid en bestendigheid tegen externe factoren. Aspecten die een must zijn in de moderne industrie. Vandaar ook dat de vraag naar high performance kunststoffen in de laatste jaren is gegroeid. Zodra deze kunststoffen worden toegepast, kennen ze een minimum aan onderhoud en de beste verhouding kosten ten opzichte van prestatie. Hun technische eigenschappen zijn divers en sommige high performance kunststoffen kunnen als alternatief voor staal worden gebruikt. Voorbeelden van high performance plastics zijn: PEEK, PI, PPS, PEI, PAI en PTFE. 

PEEK: polyetheretherketon

Een voorbeeld van een high performance kunststof die de laatste jaren is gestegen in populariteit, is PEEK of polyetheretherketon. Eigenschappen die bij deze kunststof soort horen, zijn: 

 1. Een zeer hoge, langdurige gebruikstemperatuur van circa 280 graden Celsius;
 2. Een stijve en sterke kunststof met een extreem goede trek- en buigvastheid bij wisselende belastingen;
 3. Een goede maatvastheid bij hoge temperaturen;
 4. Dat het goed bestand is tegen chemicaliën en energierijke straling, en zelfdovend is volgens UL94 (een veiligheidsnorm).

Een specialist in kunststof bewerken, kan deze high performance kunststof geschikt maken voor onder meer medische toepassingen, maar ook voor toepassingen in de lucht- en ruimtevaart. 

PPS: polyfenyleensylfide 

Nog een voorbeeld van een high performance kunststof en een alternatief voor PEEK, is PPS of polyfenyleensylfide. Het is een thermoplastisch (wordt bij verhitting zacht) polymeer, die mede dankzij z’n gunstige eigenschappen geschikt is als technisch polymeer voor speciale toepassingen. Eigenschappen die bij deze kunststof soort horen, zijn:

 1. Dat het bestand is tegen hoge temperaturen van meer dan 200 graden Celsius;
 2. Dat het vlam vertragend is;
 3. Dat het een goede elektrische isolator is;
 4. Dat het goed bestand is tegen zuren en basen (de tegenhangers van zuren); 
 5. Dat het bijna onoplosbaar in organische oplosmiddelen beneden 200 graden Celsius is.

PAI: polyamide-imide

Ons laatste voorbeeld van een high performance kunststof is PAI of polyamide-imide. Net als PEEK kan PAI worden gebruikt voor toepassingen in de medische sector. Daarnaast wordt het gebruikt voor het maken van onderdelen die zwaar belast kunnen worden en voor elektronische of elektrische isolerende onderdelen. Eigenschappen die bij deze kunststof soort horen, zijn:

 1. Slijtvast;
 2. Een lage wrijvingsweerstand;
 3. Bestand tegen gamma- en röntgenstraling, waardoor het dan ook (na bewerking van PAI) geschikt is voor medische toepassingen.

Wat weet jij ons te vertellen over de eigenschappen van de andere high performance kunststoffen?