mei 25, 2024
roestvrij staal

Waar komt metaal precies vandaan? Wij leggen het je uit

Metaal is een van de belangrijkste materialen die we kennen, waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt in verschillende industrieën. Bruggen, treinrails, blikjes cola of je telefoon: metaal komen we overal tegen. Het kent vele vormen en kan op veel verschillende manieren worden verwerkt. Maar wat is de herkomst van metaal eigenlijk? In dit artikel duiken we dieper in de achtergrond van metaal en onderzoeken we waar het precies vandaan komt.

Verschillende soorten metaal

De term ‘metaal’ is eigenlijk een verzamelwoord voor verschillende soorten metalen. Bekende soorten zijn onder andere goud, zilver, aluminium, ijzer en staal. Maar ook gietijzer en roestvrij staal vallen onder de term metaal. Niet al deze soorten komen zo direct uit de grond – sommigen wel, zoals bijvoorbeeld goud en zilver. Door hun lage chemische reactiviteit komen ze in hun zuivere vorm in de natuur voor. We noemen dit ook wel edel- of gedegen metalen. Andere soorten moeten gevormd worden en zijn een mengsel van metalen of hebben een bepaalde bewerking nodig voordat ze bruikbaar zijn.

Ertswinning

De meeste metalen die niet in pure vorm in de natuur voorkomen, worden gewonnen uit erts. Erts is een gesteente dat een concentratie van een bepaalde delfstof bevat die omgezet kan worden in een metaalsoort. Erts wordt gewonnen in mijnen die diep onder de grond te vinden zijn. In Noorwegen en Zweden vind je de duurste versies van deze grondstof, in Brazilië wordt een goedkopere variant gewonnen. Als alle erts gewonnen is, is er vaak een complete berg afgegraven. Met erts zelf kun je nog niet zoveel: zodra je het gewonnen hebt, moet eerst de delfstof (het metaal) uit het erts onttrokken worden. Wat overblijft, is een residu dat we ganggesteente noemen en dat in feite waardeloos is. 

Productie van metaal

Het metaal dat we kennen, wordt dus gewonnen uit verschillende ertsen. Om metaal te produceren en vervolgens te kunnen bewerken wordt erts omgezet in de zuivere metaalvorm. Dit kan op verschillende manieren. Een voorbeeld hiervan is het winnen van gietijzer uit ijzererts, door gebruik te maken van hoogovens, waarin op hoge temperatuur het gietijzer gescheiden wordt van het ganggesteente. Om aluminium te produceren wordt bauxiet, ook een erts soort, door middel van een elektrochemische omzetting bewerkt, waardoor er uiteindelijk aluminium overblijft.

Het gebruik van metalen

Wanneer het metaal is geproduceerd, kan het voor eindeloos veel toepassingen worden ingezet. Metalen worden ingezet in verschillende constructies, machines en vervoersmiddelen. Maar ook blik wordt van metaal gemaakt. Zelfs in bepaalde soorten verf en geneesmiddelen is metaal verwerkt!

Metaal is dus een enorm veelzijdige delfstof die op alle gebieden in ons leven terugkomt! Een erg belangrijke stof dus.