april 24, 2024

Alles wat je moet weten over de blessure zweepslag

Wanneer je actief werkt, sport of beweegt heb je helaas soms te maken met blessures. Een blessure is een vorm van lichamelijk letsel. Deze kan je oplopen tijdens bijvoorbeeld het sporten. Denk hierbij aan spierscheuringen, breuken en verzwikkingen. Een redelijk vaak voorkomende blessure in een zweepslag van de kuit. Bij deze blessure is er een scheurtje in de kuitspier ontstaan. Er is vaak een stekende pijn in je kuit waardoor je continu pijn hebt en niet goed kunt bewegen of mogelijk zelfs niet meer kunt lopen. Heb jij denk je te maken met een zweepslag of wil je er meer over weten? Lees dan snel verder voor meer informatie en goede tips om er vanaf te komen!

Wat moet je doen bij een zweepslag?

Allereerst de oorzaak van deze blessure. Wanneer je sport doe je vaak een warming-up. Wanneer je geen warming-up doet, zijn je spieren nog niet opgewarmd. Wanneer je dan intensief gaat schieten, sprinten of gooien kan deze blessure vaak voorkomen. Het opwarmen van je spieren is dus erg belangrijk om deze blessure te voorkomen. Een zweepslag komt dan ook vaak voor bij sporten waar veel gesprint moet worden of veel plotselinge bewegingen veranderingen plaatsvinden. Maar wat kan je er nou tegen doen om het zo snel mogelijk te herstellen?

Om zo snel mogelijk van een zweepslag af te komen, kun je zelf al veel doen. Op www.hierhebikpijn.nl zijn veel tips te vinden omtrent deze blessure. Verder zijn dit een aantal voorbeelden die goed zijn om te doen:

· Trainingen aanpassen

· Koelen

· Oefeningen

Allereerst je trainingen aanpassen. De ernst van een zweepslag is per persoon verschillend. Wanneer je lang door bent gegaan met je klachten kan het alleen maar erger geworden zijn. Wanneer je veel last hebt, is het raadzaam om je trainingen tijdelijk stop te zetten. Door rust wordt de blessure minder en kan de spier zich herstellen. Wanneer de klachten afnemen, kan je je trainingen weer rustig opbouwen. En dit laatste ‘rustig opbouwen’ is daarin erg belangrijk. Wanneer je meteen weer intensief gaat sporten, komt de blessure net zo snel weer terug. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Daarnaast kun je zelf ook koelen met ijs. Hierdoor kan de spier beter herstellen. Ook kan een drukverbandje aangelegd worden. Hierna kan je het beste met het been omhoog gaan zitten en het lopen beperken. Tenslotte kun je oefeningen doen. Oefeningen om je spier weer sterker te maken. Denk aan krachtoefeningen en rekoefeningen. Het herstel van een zweepslag kan vier tot acht weken duren. Echter hangt dit af van de ernst van de blessure.

Klaar om te herstellen?

Nu je alles weet over een zweepslag, kun je de blessure allereerst makkelijk herkennen. Vaak heb je last van een stekende pijn in je kuit. Of het daadwerkelijk een deze aandoening is, kun je laten controleren door een sportarts of fysiotherapeut. Om te herstellen van deze blessure zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden. Denk hierbij aan het koelen van de spier, oefeningen, trainingen aanpassen en rust nemen. Het herstel hiervan kan per persoon verschillen. Meestal zal het tussen de vier en acht weken duren. Wil je dus goed herstellen van een zweepslag? Neem dan rust en ga professioneel om met je blessure!