mei 25, 2024
Veiligheid

Code 95 opleidingen moeten eens per vijf jaar gevolgd worden

Een normaal vrachtwagenrijbewijs is in Nederland niet voldoende om als beroepschauffeur de openbare weg op te gaan. Voor het besturen van een vrachtwagen of bus dienen ook Code 95 opleidingen gevolgd te worden. Wanneer je niet in het bezit bent van deze basiskwalificatie, mag je niet voor je beroep in een vrachtwagen of bus rijden. Zou je een bus of vrachtwagen enkel gebruiken voor privédoeleinden, dan is het niet noodzakelijk om een dergelijke nascholing te volgen. Ook medewerkers van de hulpdiensten in Nederland kunnen zonder basiskwalificatie de weg op. In dit artikel vertellen we je meer over de werking van deze Code 95 opleidingen.

Code 95 opleidingen

Het volgen van Code 95 opleidingen in Nederland

Binnen Nederland zijn er verschillende rijscholen, die deze Code 95 opleidingen aanbieden. Een goed voorbeeld van zo’n rijschool is Verkeersschool Wesseldijk. Deze organisatie biedt de cursussen voor het behalen van de basiskwalificatie gemiddeld eens per week aan. Zo hoef je nooit lang te wachten, alvorens je deel kunt nemen aan een dergelijke cursus. Houd er rekening mee dat de basiskwalificatie voor het besturen van een vrachtwagen of bus eens in de vijf jaar verloopt. Je zal op dat moment opnieuw een cursus moeten volgen. Zelfs wanneer je al vele jaren achter het stuur zit.

Bus

Duur van dergelijke opleidingen voor je basiskwalificatie

Het is in de Richtlijn Vakbekwaamheid vastgelegd, dat een dergelijke opleiding minimaal 35 uur moet duren. Het merendeel van deze uren wordt besteed aan de theorie. Van de 35 uur kunnen minimaal 7 uren worden ingezet om praktijktrainingen te volgen. In veel gevallen is het mogelijk om een deel van de theorie thuis te bestuderen. Zo hoef je niet voor de volledige 35 uur op locatie te komen. Ook is het gebruikelijk dat er complete pakketten aangeboden worden voor bedrijven. Hierbij volgen alle chauffeurs van zo’n bedrijf de cursus op hetzelfde moment.