juli 22, 2024
rooster-maken

Een efficiënte planning in de zorg

De afgelopen periode zijn er veel problemen met werktekorten in de zorg. Voor roostermakers in de zorg is het lastig om een goede planning te maken waarbij elke patiënt de hulp krijgt die nodig is. Omdat iedere medewerker een eigen expertise heeft, is het nog ingewikkelder om dit goed te plannen. Workforce management kan hierbij helpen door rekening te houden met ieders expertise. Deze tool helpt met het inplannen van de juiste expertises op de juiste momenten. Op die manier kan roosters maken in de zorg makkelijker gemaakt worden, want de tool helpt ook bij het vooruit plannen van de benodigde expertises.

Een flexibel rooster in de zorg

De zorg is een typisch werkdomein waarbij elke werkdag anders is. Je werkt immers met mensen die allemaal anders zijn. Zo is het vooraf niet in te plannen hoeveel hulp patiënten nodig hebben en wat voor vragen patiënten stellen. Daarom is een flexibel rooster essentieel voor een efficiënte zorg. Echter, hierom is het voor roostermakers een enorme opgave om een passend rooster te maken. Er bestaan verschillende tools op het internet die kunnen helpen met een rooster maken. Deze slimme tools houden rekening met expertises, verlof en ziekte en kunnen zelfs vooruit meedenken over roosters in de toekomst.

Genoeg werknemers in dienst nemen

Een belangrijke factor in de zorg voor genoeg capaciteit, is het aantal werknemers dat ingezet kan worden door de roostermaker. Aan de ene kant is het belangrijk dat er genoeg werknemers beschikbaar zijn om de planning rond te maken, maar aan de andere kant zorgen te veel werknemers voor onoverzichtelijkheid. Bovendien moeten alle werknemers aan hun uren komen en ook dit maakt het vaak een ingewikkelde opgave om een rooster te maken in de zorg. Tot slot moet de roostermaker ook rekening houden met eventuele toeslagen die werknemers krijgen voor werken in het weekend of ‘s nachts. Vaak mogen werknemers niet te veel boven contract uitbetaald krijgen.