mei 25, 2024
training disc

Het gedrag van mensen beter leren kennen? Met de training DISC kan het!

Met de training DISC leer je onwijs veel over de DISC-methode, maar ook super veel over jezelf. Zo vervang boeken lezen door het lezen van hoe je jouw collega’s het best kunt aanspreken. Maar ik zie je al denken, wat is DISC nou precies? Dat wordt in de volgende alinea haarfijn uitgelegd, waardoor je zeker weet dat een training DISC super erg helpt binnen jouw loopbaan!

training disc

Wat is de DISC-methode

DISC is een erg praktisch model. De letters staan voor: D (dominerend, daadkrachtig & direct), I (Influencer, Inspirerend & Interactief), S (Stabiel, Sociaal & Ondersteunend) en C (Consciëntieus, Correct & Calculerend). Het model geeft weer hoe iemand overkomt in de communicatie met zijn of haar omgeving. Dit is zowel verbaal als non-verbaal en hierbij wordt het volgende gemeten:

  • Hoe gaat iemand om met uitdagingen en problemen?
  • Op welke wijze overtuigt iemand een ander?
  • Hoe reageert iemand op veranderingen en tempowisselingen?
  • Hoe gaat iemand om met regels en procedures?

Dit model wordt dan ook vaak ingezet bij werving & selectie, coaching en professionalisering van teams. Wel is er een klein kritiekpunt over dit model. Het model achter DISC kent namelijk geen wetenschappelijke basis. Verder is het van belang om te weten hoe om te gaan met de verschillende gedragstypen (letters uit DISC). Iemand die dominant is (D) heeft tegengas nodig, maar niet te veel. Terwijl een ander die het gedragstype Invloed (I) heeft, de behoefte heeft aan positieve en enthousiaste verhalen. Zo zoekt een persoon die gekenmerkt wordt door Stabiliteit (S) naar zekerheid, een verhaal met vertrouwen. En als laatste heeft de Conformist (C) behoefte aan feiten.

Een training voor aanpakkers

Deze training is echt bedoeld voor mensen die houden van aanpakken en zo de mensen om zich heen willen meenemen naar succes. Een paar voorbeelden waarvoor de DISC training is opgezet zijn: coaches, loopbaanbegeleiders, HR managers, adviseurs, consultants, trainers en werving- & selectie medewerkers.