april 23, 2024
Lex Lawyers

Te hard gereden? Wanneer wordt je rijbewijs ingenomen?

Wanneer je te hard rijdt kan het zijn dat je rijbewijs wordt ingenomen, dit is natuurlijk allesbehalve prettig te noemen. Het is dan ook fijn wanneer je snel weer je rijbewijs terug kunt krijgen, maar hoe krijg je deze weer terug en wanneer wordt je rijbewijs eigenlijk ingenomen? Ook kan het zijn dat je Rijbewijs ingevorderd alcohol wordt. Dit kan het geval zijn wanneer je teveel alcohol hebt gedronken en toch achter het stuur gestapt bent. Wanneer je dan alsnog gaat rijden en gepakt wordt moet je een blaastest afleggen. Op basis daarvan wordt bepaald of je rijbewijs wordt afgenomen.

Waarom wordt je rijbewijs ingenomen?

Je rijbewijs wordt ingenomen wanneer je volgens de wet zo een sterke overtreding hebt begaan dat zij het nodig achten je rijbewijs in te nemen. Om te voorkomen dat je recidiveert of om  je zodanig te straffen dat je een tijdje geen gevaar meer op de weg vormt. Je rijbewijs kan om verschillende redenen afgenomen worden. Het kan zijn dat je te hard gereden hebt. Hierbij hangt het er dan wel vanaf hoe hard je gereden hebt, als je slechts eenmalig 5 km te hard hebt gereden wordt je rijbewijs niet afgenomen. Ook kan je rijbewijs afgenomen worden als je te vaak een overtreding begaat, of wanneer je bijvoorbeeld met teveel alcohol op gaat rijden.

Kun je er wat tegen doen?

Vaak kun je er niet zoveel tegen doen, helemaal wanneer je Rijbewijs ingevorderd snelheid is en dit op beeld staat heb je weinig kans dit aan te vechten en te winnen. Ook wanneer je teveel gedronken hebt en toch achter het stuur bent gaan zitten heb je vaak weinig kans, wanneer je direct een blaastest afgelegd hebt. Soms kan het echter zo zijn dat er zich een andere situatie afspeelt of je pas te laat bent getest, etc. In dit geval kan het soms lonend zijn een vordering van je rijbewijs toch aan te vechten.