juli 22, 2024

Waar op letten als je zelf een schommel maakt?

Wie zelf een schommel maken gaat, kan een hoop geld besparen. Een schommel kopen is namelijk vrij duur en bovendien zijn niet alle schommels even goed bestand om een kindertijd mee te gaan. Zeker wanneer je kinderen hebt van verschillende leeftijden, wil je waarschijnlijk het liefst dat je schommel langer meegaat. En wat dacht je van je eigen plezier van de schommel? Zelf een schommel maken hoeft helemaal niet supermoeilijk te zijn, als je maar let op een aantal belangrijke aspecten.

Plaatsing en afmeting

Dat begint bij de plaatsing en de afmeting. De constructie van de schommel neemt natuurlijk ruimte in. En die ruimte moet je wel beschikbaar hebben. Ook moet er genoeg ruimte zijn om daadwerkelijk te schommelen. Daarvoor moet je uitmeten tot hoe ver de schommel, inclusief los bungelende benen, kan zwaaien. Die ruimte moet je altijd vrij hebben. Ook is het wel zo prettig dat je links en rechts naast de touwen van de schommel ruimte hebt. Er wordt een ruimte van 25 centimeter aan beide zijden geadviseerd voor een zitplankje met een breedte van 50 centimeter.

Materiaal en stevigheid

Daarnaast wil je ook dat de constructie blijft staan en lang meegaat. Vaak worden schommels gemaakt van hout, dat oogt ook het meest prettig in een tuin. Zorg er dus voor dat je hout kiest dat bestand is tegen regen en weersomstandigheden. En dat het hout geïmpregneerd is. Zo gaat het hout zo lang mogelijk mee. Ook onderhoud kan hieraan bijdragen. Dit geldt ook voor het zitplankje. Stevigheid van de constructie verzeker je door een goede verankering. Stevigheid van het zitgedeelte verzeker je door stevige en duurzame touwen.