juni 24, 2024

Wat kun je allemaal maken met koolstof?

Misschien dat het niet meteen bij iedereen een belletje doet rinkelen maar koolstof is een materiaal dat voor de vervaardiging van tal van producten gebruikt wordt. De kans dat jij ook iets in huis hebt dat ervan gemaakt is, is dan ook zeker aanwezig.

Toepassingen in combinatie met kunsthars

Koolstof kan gemaakt worden tot koolstofvezel. In dat geval worden heel veel draadjes samengevoegd tot een weefsel dat op zichzelf ook gebruikt kan worden om producten mee te maken. Indien dit weefsel gecombineerd wordt met kunsthars ontstaat er een materiaal dat voor heel veel uiteenlopende producten gebruikt kan worden. Hierbij kun je denken aan sportartikelen zoals ski’s, surfplanken en kano’s maar ook aan bijvoorbeeld fietsen of hockeysticks. Daarnaast wordt de combinatie van beide materialen ook toegepast in de luchtvaart en worden er auto’s mee voorzien. Een bijzondere toepassing is die in rolstoelen en voor orthopedisch materiaal.

Eigenschappen van de combinatie met kunsthars

Waarom is koolstof in combinatie met kunsthars nu juist voor deze producten zo goed? De combinatie beschikt over een aantal eigenschappen die juist voor dit soort producten heel geschikt zijn. Het is licht in gewicht en als het bijvoorbeeld als fysiek hulpmiddel gebruikt wordt is dat natuurlijk ideaal. Daarnaast is het bestand tegen hoge temperaturen en tegen water. Dat laatste maakt het uitermate geschikt voor gebruik bij watersporten. Door de stevigheid en stugheid gaat het materiaal ook niet snel kapot en kan het tegen een stootje.