juni 24, 2024

Wat moet je doen als je als zzp’er arbeidsongeschikt raakt?

Het is belangrijk om te plannen wat er met je bedrijf zal gebeuren als je arbeidsongeschikt wordt. Of je nu ernstig ziek wordt of betrokken bent bij een ongeval, je moet een plan hebben om te garanderen dat je inkomsten blijft hebben totdat je herstelt. Dit kan op twee manieren, je kan iemand machtigen die alle taken van je overneemt en het bedrijf draaiende houdt wanneer je dat zelf niet kan of je kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp afsluiten. 

Gebruik maken van een volmacht

Een strategie om dat te bereiken is het gebruik van een duurzame volmacht. Normaal gesproken, wanneer je iemand aanwijst om namens jezelf op te treden, eindigt de autoriteit van die persoon als je arbeidsongeschikt wordt. Maar dat is niet zo met een duurzame volmacht. Door iemand aan te wijzen om op te treden als duurzame volmacht, machtig je hen om de bevoegdheden uit te voeren die je verleent. In feite kun je aangeven dat de volmacht pas van kracht gaat als je arbeidsongeschikt bent. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’er

Een andere strategie om dat te bereiken is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. ZZP’ers zullen merken dat het proces van het afsluiten van een individuele arbeidsongeschiktheidspolis vergelijkbaar is met die van werknemers. Als zelfstandige moet je overwegen of je een dekking op korte termijn of lange termijn dekking of beide nodig hebt. Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor korte termijn is meestal voor tijdelijke, minder ernstige verwondingen die het vermogen om te werken beperken, maar waarvan mensen over het algemeen wel van herstellen. Zoals de naam al doet vermoeden, is een langdurige arbeidsongeschiktheidsverzekering ontworpen om langer mee te gaan dan andere soorten arbeidsongeschiktheidsdekking. Het omvat ernstige kwalen die enkele maanden of zelfs jaren kunnen aanhouden. Permanente handicaps worden ook gedekt door een langdurige arbeidsongeschiktheidsverzekering.