april 20, 2024

Lekkage voorkomen, in het groot en in het klein

Lekkage is altijd vervelend, of het nu klein of groot is. Een lekkende beker of fles in je tas of in de schooltas van je kind, kan een behoorlijke ravage aanrichten. Een lekkende leiding in de badkamer doet daar nog een flinke schep bovenop, zeker als je hem pas laat opmerkt, en een lekkage in een fabriek of in de industrie kan ronduit gevaarlijke gevolgen hebben. Hoe kunnen we lekkages, klein en groot, zo goed mogelijk voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen

Helemaal voorkomen kun je een lekkage niet altijd, maar door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen kun je de kans dat je grote schade lijdt wel verkleinen. Dat doe je door bijvoorbeeld kwetsbare punten regelmatig goed te inspecteren. Lekkages in leidingen komen vaak voor op de punten waarop deze gekoppeld worden of aan het einde, waar ze afgedicht zijn. Ook kleine lekkages in het huis vinden vooral plaats op dit soort kwetsbare plekken. Deze regelmatig bekijken en goed controleren of zij nog naar behoren functioneren kan grote schade voorkomen.

Juist deze koppelingen zijn ook de plekken waar je al in de installatie extra aandacht aan moet besteden. Gaat het bijvoorbeeld om je badkamer, dan moet je er goed op letten dat juist op deze punten heel netjes is gewerkt en de boel goed is aangedraaid of dichtgeknepen. Door te kiezen voor een goede koppeling of afdichting voorkom je bovendien een groot deel van de lekkages.

Dicht is dicht?

Als je twee delen op elkaar draait, bijvoorbeeld een dop op een beker, dan zou je zeggen dat het dicht is. Feitelijk is dat ook zo, maar het kan altijd nog ‘dichter’. Tussen de dop en de beker zal altijd zo hier en daar wat speling blijven bestaan, al is het maar een fractie van een millimeter. Dit kan al genoeg zijn om te gaan lekken. Door in de dop of de beker een oring te plaatsen, een ring van materiaal dat zachter is dan de beker en de dop, kun je deze ruimte opvullen. Het materiaal zal meegeven als je de twee delen op elkaar draait, en hiermee alle ruimte opvullen.

Dit systeem met oringen wordt ook in het groot gebruikt, in fabrieken. Ook hier zorgen deze ringen ervoor dat leidingen écht goed op elkaar worden aangesloten, en er geen ruimte meer overblijft. En wat dacht je van de rubbertjes in je kranen en leidingen in huis? Ook deze werken volgens hetzelfde principe. Hoe groot of klein een koppeling ook is, de afdichting is in veel gevallen vrijwel identiek.