april 23, 2024
boekhoudprogramma zzp

Wat is een accountant?

Een accountant is een specialist die verantwoordelijk is voor het bijhouden en ontcijferen van financiële gegevens. Accountants zijn ook het aanspreekpunt voor financieel en operationeel advies binnen een onderneming. Het is hun taak om onderzoek te doen naar en verslag uit te brengen over het financieel beheer van grote ondernemingen. De meeste accountants voeren verschillende financiële activiteiten uit voor zowel hun individuele klanten als de grotere ondernemingen en organisaties die hen inhuren. Daarnaast houdt een accountant zich bezig met zakelijk lenen. Het woord “accountant” wordt vaak gebruikt in combinatie met een aantal andere uitdrukkingen, waardoor het onduidelijk kan zijn wat dit beroep werkelijk inhoudt.

De rollen en verantwoordelijkheden van een accountant

Hoewel het dagelijkse werk van een accountant zal variëren afhankelijk van hun functie en werkgever, zijn enkele van hun meest typische banen en verantwoordelijkheden:

  • Ervoor zorgen dat financiële gegevens nauwkeurig zijn en voldoen aan alle toepasselijke wet- en regelgeving.
  • Creëren en bijhouden van cruciale financiële rapporten
  • Ervoor zorgen dat belastingen correct en op tijd worden betaald en belastingaangiften voorbereiden
  • Het beoordelen van financiële processen om aanbevelingen te doen voor best practices, problemen op te sporen en oplossingen te bedenken, en organisaties te helpen effectief te functioneren
  • Het geven van advies over het maximaliseren van de winst, het verhogen van de omzet en het verlagen van de kosten
  • Projecties en risicoanalyse-evaluaties uitvoeren

Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Boekhouders richten zich vaak op het volgen van financiële transacties en hebben minimaal een associate degree. Degenen van wie daarentegen wordt verwacht dat ze financiële gegevens begrijpen in plaats van ze alleen te verzamelen, hebben normaal gesproken ten minste een bachelordiploma in boekhouding. Met andere woorden, niet alle boekhouders zijn accountants, maar sommige accountants kunnen ook boekhouder zijn. Bovendien wordt een accountant die de CPA-test heeft doorstaan ​​​​en aan de criteria van de staatsvergunning heeft voldaan, een gecertificeerde openbare accountant (CPA) genoemd. Als gevolg hiervan zijn alle accountants en CPA’s professionals in hun vakgebied.