mei 25, 2024
Kwaliteitseisen

Wat is noodverlichting precies?

Noodverlichting is verlichting die in werking treedt tijdens een noodsituatie. Vooral in situaties waarin de reguliere verlichting uitvalt. Dat kan gebeuren tijdens een calamiteit, maar ook “gewoon” bij een stroomstoring. Je wilt onder alle omstandigheden aanwezigen duidelijk maken waar zij naartoe moeten. Zonder noodverlichting is dit moeilijk en vaak onmogelijk.

Noodverlichting is geen vervanging van gewone verlichting.

Noodverlichting is geen vervanging van de reguliere verlichting. Het zijn ook geen normale lampen. Het is verlichting die duidelijk maakt waar je belangrijke plekken of voorzieningen vindt. Denk aan verlichte borden die aangeven hoe de vluchtroute loopt, verlichting die duidelijk maakt waar nooduitgangen zijn of verlichting die de locatie van EHBO middelen aangeeft.

Gewoon via je app.

Je kunt noodverlichting mobiel installeren. Het monitoring systeem werkt heel slim samen met de gebruiksvriendelijke, intuïtieve app op je mobiele apparaat. Proactief installeren, bewaken en onderhouden van de noodverlichting wordt zo kinderspel. Plan vooraf en onafhankelijk van je locatie inspectie, installatie en onderhoud aan de hand van de gegevens die het systeem je geeft. Met een QR-code installeert en programmeer je armaturen eenvoudig en snel, gewoon via de app.

Noodverlichting verplicht.

In openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, winkels en hotels, maar ook in private bedrijven is verlichting nooduitgang verplicht. Dat is niet voor niets. Als de stroom uitvalt en het ineens donker is, kan dat leiden tot verwarring, desoriëntatie en soms zelfs angst. Als in een groot en druk warenhuis plotseling de stroom uitvalt en iedereen in paniek een uitgang zoekt, dan kan een levensbedreigende situatie ontstaan. In dat geval zorgt een goede noodverlichtingsinstallatie ervoor dat iedereen het gebouw kalm en via de kortst mogelijke route kan verlaten. Nooduitgang verlichting is verplicht aanwezig in (verblijf) ruimten die groter zijn dan 60 vierkante meter. Voor het bepalen van het minimaal aantal deuren en vluchtrouteaanduidingen is de vuistregel als volgt: