juli 22, 2024
pvc vloeren

Wat is PVC vloeren van gemaakt?

Het pvc in pvc vloeren staat voor polyvinylchloride, een soort plastic dat wordt gebruikt als basis voor veel verschillende producten die we in het moderne leven gebruiken, zoals buizen, plastic flessen, elektrische kabel isolatie en zelfs sommige kleding. De producten die gemaakt kunnen worden, zijn afhankelijk van de vorm van pvc. Momenteel zijn er twee basisvormen: hard pvc dat wordt gebruikt voor buizen en flexibel pvc dat wordt gebruikt in vloeren en kabelisolaties. Ten slotte is de pvc vloer bedekt met een beschermlaag van de kunststof Polyurethaan die ervoor zorgt dat er geen extra onderhoud aan de vloer nodig is.

PVC vloer types

Pvc vloeren kunnen worden opgesplitst in ongeveer 3 soorten systemen die van invloed zijn op hoe ze worden geïnstalleerd en hoe de dekvloer voorbereid moet worden. De eerste is een Dryback-systeem dat op de basisvloer wordt gelijmd. Dit maakt de ondervloer erg belangrijk omdat sommige ongeschikt zijn en andere dekvloeren onvoldoende vlak zijn. Een pvc met kliksysteem is vergelijkbaar met laminaatvloeren omdat ze op dezelfde manier worden gelegd. Een ondervloer moet wel geplaatst worden en er moet rekening gehouden worden met uitzetting. Ten slotte is er het full core Click systeem dat in de onderlaag klikt, waarvoor een volledig vlakke vloer nodig is.

pvc vloeren

Verschillen tussen laminaat en PVC vloeren

Als het gaat om de keuze tussen een laminaat- of  pvc vloer, hebben ze wel een aantal verschillen. Beide vloertypes worden als onderhoudsvriendelijk beschouwd. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken met een stofzuiger en dweil. Hoewel ze allebei liever geen waterplassen voor langere tijd hebben, is de pvc vloer toch beter bestand tegen water en vocht. Maar een pvc vloer kan ook op de vloer worden verlijmd met een Dryback-systeem dat contactgeluiden kan verminderen. Ten slotte is een pvc vloer beter geschikt voor vloerverwarming omdat deze een lage hittebestendigheid heeft en bij beschadiging makkelijker is te vervangen dan laminaat vloeren.