juni 24, 2024
cobot lassen

Wat is vlakslijpen?

Oppervlakte slijpen is een proces waarbij veerkrachtig materiaal met een oppervlaktestructuur wordt gebruikt om verschillende onderdelen van producten te produceren. Het wordt meestal gedaan met een roterende schijf of riem. Materiaal vlakslijpen is het bewerken van oppervlakken met een gestructureerd oppervlak, meestal om overtollig materiaal te verwijderen, een glad oppervlak te creëren of af te werken en het product af te werken. In dit proces werkt het roterende gereedschap of de roterende riem op het materiaal om het oppervlak met hoge snelheid te schuren totdat de gewenste vorm is bereikt en dan eindigt het met ontbramen. Het slijpen van materiaal oppervlakken kan worden gedaan in natte of droge processen.

Wil je machinebouwer worden?

De opleiding machinebouwer helpt studenten de grondbeginselen van machinebouw onder de knie te krijgen en kennis te maken met CAD-software. De opleiding duurt drie maanden en is opgedeeld in vier fasen. Een hands-on cursus van vier maanden waarin studenten CAD-software leren gebruiken en een reeks mechanische machines bouwen, zoals een speelgoedtrein, 3D-printer of automatische stofzuiger. Cursisten leren 3D-modellen te manipuleren en hun kennis toe te passen bij het bouwen van mechanische machines. Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen, zijn onder meer: basisprincipes van ontwerpen; productieprocessen; maatvoeringsgereedschappen; hulpmiddelen die nodig zijn voor het opstellen; werken met verschillende soorten materialen (hout, metaal, kunststof)

Wat doet een machinebouwer?

Een machinebouwer is verantwoordelijk voor het bouwen van elke machine of elk gereedschap dat wel werkt. Ze bedenken een ontwerp van het product, bouwen het prototype en presenteren dit ter beoordeling aan de opdrachtgevers. Het ontwerpen en bouwen van nieuwe machines is slechts een deel van het werk dat een machinebouwer kan doen. Ze moeten er ook voor zorgen dat hun ontwerpen veilig zijn en de veiligheidsvoorschriften volgen voordat ze deze kunnen toepassen. Een machinebouwer is ook verantwoordelijk voor het maken van technische tekeningen, specificaties, samenstellingen en fabricage tools als onderdeel van hun werk. Ze maken bijvoorbeeld geautomatiseerde machines die op metaal kunnen werken of maken verschillende soorten verpakkingen.